KURCZAK W ZALEWIE OCTOWEJ  -  PYCHA

KURCZAK W ZALEWIE OCTOWEJ  -  PYCHA

Kurczak lub rybka w zalewie - szybkie i łatwe

Składniki

4 piersi z kurczaka lub ok.1,5 kg śledzi
3 średnie cebule
2,5 szkl. wody
1 szkl. octu
gorczyca (1 łyżka stołowa)
lisic laurowy (1-2 w zależności od wielkości)
ziele angielskie (kilka kuleczek)
jajko
tarta bułka
sól
cukier
dodatkowo: pieprz, papryka, majeranek, mąka do obtoczenia ryby, olej do smażenia

Piersi podzielić na części, rozbić dość mocno, przyprawić wg. uznania (ja daje sól, pieprz, trochę majeranku i paprykę), obtoczyć w jajku i tartej bułce i usmażyć. Jeśli wybieramy wersje z ryba, to rybkę solimy i obtaczamy w samej mace. Smażymy.
Gotowego kurczaka/rybę przekładamy do naczynia, w którym będzie podawane.

Następnie robimy zalewę.
Wlewamy do garnka ocet, wodę i kładziemy całą resztę: gorczyce, liść laurowy, ziele angielskie oraz 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżki cukru. Na koniec kroimy cebule w talarki i wrzucamy ja do zalewy. Wszystko zagotowujemy i chwile gotujemy, aby cebula zmiękła i tym zalewamy kurczaka/rybę.

Najlepiej zacząć konsumpcje następnego dnia, a jeśli to możliwe (u mnie w domu raczej nie to poczekać 2 dni, aż rybka czy kurczak dobrze przejdzie zalewa i stanie się miękka.

kolejne >

hbabik

hbabik

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]


mania99

mania99 2009-11-28

też to robie--pyszne
pozdrawiam autorke

reni1

reni1 2009-11-30

Ja tak robiłam ryby:))Pycha masz racje:)

graga73

graga73 2010-02-23

zrobilam wersje z kurczakiem i jest super....pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >

X

Serwis garnek.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies