Rurki do pieczenia.

Rurki do pieczenia.

Składniki z poprzedniego zdjęcia na stolnicę drożdże po prostu rozkruszamy do mąki. Wyrabiamy ciasto podobne jak na makaron. Ma być elastyczne i sprężyste. Gdyby było za suche można dodać trochę więcej śmietany. Zawsze daję cały kubek i mnie wystarcza. Potrzebne są rurki do pieczenia. Moje mają 30 lat to myślę, że teraz można dostać bez problemu. Z tego ciasta są też bardzo dobre małe rogaliki z powidłami. Ja robię rogaliki wielkości kciuka.
Można ciasto rozwałkować pokroić w pasy czy kwadraty posmarować białkiem i posypać grubą solą kminkiem, ziołami, siekanymi orzechami, makiem, cukrem i co tam komu przyjdzie do głowy.

sowa57

sowa57 2010-10-18

Foremeczki rureczzki , też takie mam , już od 30 lat. Ale ostatnie rurki piekłam...jakieś 10 lat temu.

igam55

igam55 2010-10-18

Ja robię kilka razy w roku bo u mnie mają wielkie "wzięcie"

dodaj komentarz

kolejne >