produkty na faworki czyli chrust

produkty na faworki czyli chrust

Piwa tyle ile żółtek. Mąki tyle aby zarobić elastyczne, sprężyste ciasto. Szczypta soli do smaku. Koniec.

sowa57

sowa57 2010-11-02

No , nie mów ! Bez śmietany , albo tłuszczu? Muszę spróbować.

igam55

igam55 2010-11-02

Nie ma śmietany ani tłuszczu ani proszku do pieczenia. Dokładnie tyle żółtek ile piwa. Widzisz, że mam w szklance by było równo. Mąki tyle by wyrobić ciasto. Ja do wszystkich ciast daję szczyptę soli. Niech odpocznie ok. pół godziny w lodówce. Wałkować CIENIUTKO. Wtedy będą kruche i delikatne jak jesienne liście. SMACZNEGO. Smażę takie od 25 lat.

john61

john61 2010-11-02

Witaj Irenko te nici to nie wiem ja tam kupuję jakie mi popadną,mogły być trochę grubsze co?A różyczki od męża z okazji 24 rocznicy ślubu.Pozdawiam

john61

john61 2010-11-03

no i nie krochmalone tylko byłam ciekawa jak będą wyglądać z tond te nadmuchane baloniki.

berblak

berblak 2010-11-03

Oo, ale fajny przepis. Na pewno spróbuję takie faworki zrobić:-)

krysa

krysa 2010-11-03

ciekawy przepis...wypróbuję...:)

igam55

igam55 2010-11-03

Pierwszy raz nie musicie robić dużo. Można zrobić np. z 1/3 szklanki żółtek i 1/3 szklanki piwa. A potem tyle mąki by zarobić ciasto. Nie dolewajcie więcej piwa niż żółtek bo nie da się oszukać i faworki będą suche i twarde. Powodzenia. Smacznego.

dodaj komentarz

kolejne >