Piwa tyle ile żółtek. Mąki tyle aby zarobić elastyczne, sprężyste ciasto. Szczypta soli do smaku. Koniec.
igam55 2010-11-02
Nie ma śmietany ani tłuszczu ani proszku do pieczenia. Dokładnie tyle żółtek ile piwa. Widzisz, że mam w szklance by było równo. Mąki tyle by wyrobić ciasto. Ja do wszystkich ciast daję szczyptę soli. Niech odpocznie ok. pół godziny w lodówce. Wałkować CIENIUTKO. Wtedy będą kruche i delikatne jak jesienne liście. SMACZNEGO. Smażę takie od 25 lat.
john61 2010-11-02
Witaj Irenko te nici to nie wiem ja tam kupuję jakie mi popadną,mogły być trochę grubsze co?A różyczki od męża z okazji 24 rocznicy ślubu.Pozdawiam
john61 2010-11-03
no i nie krochmalone tylko byłam ciekawa jak będą wyglądać z tond te nadmuchane baloniki.
igam55 2010-11-03
Pierwszy raz nie musicie robić dużo. Można zrobić np. z 1/3 szklanki żółtek i 1/3 szklanki piwa. A potem tyle mąki by zarobić ciasto. Nie dolewajcie więcej piwa niż żółtek bo nie da się oszukać i faworki będą suche i twarde. Powodzenia. Smacznego.