1kg śledzi matiasy
4szt cebule
1/2 litra oleju
cytryna
pieprz
Śledzie wymoczyć często zmieniając wodę,pokroić w kawałki ,skropić sokiem z cytryny,posypać grubym pieprzem.Odstawić .
cebule pokroić w piórka ,w garnku zagotować 1/2 litra oleju i jak będzie wrzeć bardzo ostrożnie wrzucić cebulę -po 10 minutach wyłączyć i poczekać chwilkę aż przestygnie (ale musi być dość ciepłe).Włożyć śledzie do słoika przekładając cebulą ugotowaną i zalewać ciepłym olejem
Są naprawdę pyszne
dodane na fotoforum:
aniagro 2008-12-19
naprawdę narobiłaś mi smaka. Uwielbiam ryby.
rusika 2009-08-18
robię tak od lat, alejestem zaskoczona, że ty robisz na ciepło, mnie sledie zrobiły się po ciepłym oleju ja szmatki