w lodówce stało ponad 2 litry kefiru z grzybka tybetańskiego. Wymyśliłam (mimo, że obiecałam sobie nie cudować w poście), że machnę muffiny. Jutro mam gości więc do kawy jak znalazł. Upiekłam 2x12 szt. Jedne cytrynowe, drugie z bakaliami.
Przepis na 12 szt- wersja cytrynowa
ok.30 dag mąki (niepełne 2 szklanki)
pół szkl.cukru (250 ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
6 łyżek oleju
1 szklanka kefiru(250 ml)
skórka otarta z 1 cytryny
sok z cytryny
W jednej misce wymieszać produkty sypkie. W drugiej misce ubić jaja z oliwą, kefirem i sokiem z cytryny. Połączyć składniki suche z mokrymi, na koniec dodać otartą skórkę cytrynową.
Piec ok.20 min.w temp.180 st.C. Ostatnią minutę dałam termoobieg.
Po wystudzeniu można wierzch muffinek polać lukrem cytrynowym
W wersji z bakaliami pominęłam sok i skórkę cytrynową, dałam sparzone, pokrojone na kawałki morele i rodzynki hetmańskie.
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-03-14
No proszę...i kefir z grzybka tybetańskiego sprawdza się nawet w cukiernictwie...SUPER... :)))
No i ten kefir jest zdrowszy no własnej roboty i dużo taniej wychodzi niż ten ze sklepu...:)))
violinka 2012-03-14
piękneeeeeeeee ale równiutkie mi zawsze wychodzą krzywe moego dnia pozdro
deniska 2012-03-14
Wyglądają pysznie..
WITAM SERDECZNIE!!!
~~ Cała radość jest w poranku
Gdy za oknem świeci słońce,
Zaparzona kawa stoi w dzbanku
Radości o poranku życzę i na cały dzionek..
maj27 2012-03-14
Ładne kształty mają w tych foremkach. :-)
annina 2012-03-14
...super i calkiem postnie...milej srody...pozdrawiam
violinka 2012-03-14
przepraszam za literówkę sory
stachs7 2012-03-14
Fajne masz foremki do muffinek.Miłego dnia.
kot54 2012-03-14
ładnie wyglądają :)
bachaa 2012-03-14
ja na kefirze z grzybka robiłam maślankowe ciasto z owocami i gofry ;p dobre, nawet bardzo dobre ;p
danka1 2012-03-14
pięknie wyrosły
jonna 2012-03-15
Skąd się bierze taki grzybek tybetański?.....Jeszcze jedno pytanie, gdzie można kupić takie foremki?.....Pozdrawiam:))
babcia1 2012-12-01
Super przepis.. DZIĘKUJĘ