Delikatny pasztet drobiowo-wieprzowy

Delikatny pasztet drobiowo-wieprzowy

Do świąt jeszcze tydzień a ja już dziś upiekłam pasztet. Zamrożę go, mimo, że co niektórzy twierdzą, że nie wolno mrozić. Zrobiłam podobnie na Boże Narodzenie i nic a nic mrożenie nie zmieniło smaku czy konsystencji pasztetu.

Składniki na 2 długie keksówki pasztetu:
1 kg piersi z kurczaka
4 spore uda kurczęce
0,5 kg przerośniętego, świeżego boczku
1 kg łopatki wieprzowej
40 dag wątróbek drobiowych
4 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera- jakieś 10 dag
1 cebula

z przypraw: 10 ziaren czarnego pieprzu, 6 kulek ziela angielskiego, duży liść laurowy, 1,5 łyżki soli- do gotowania mięsa
do przyprawienia:3 łyżki przyprawy do pasztetu, ewentualnie sól i pieprz

dodatkowo:
2 czerstwe kajzerki, 5 surowych jajek

Mięsa umyć, wrzucić do dużego garnka ( bez wątróbki), zalać wodą w takiej ilości, aby mięso było ledwo przykryte. Zagotować, zdjąć szumowiny. Dodać ziele ang.ziarna pieprzu, listek laurowy i obraną całą cebulę. Gotować ok.30 min. Wyjąć cebulę. Dodać sól. Gotować ok.20-30 min. Wyjąć piersi, udka i boczek. Pozostawić łopatkę, dołożyć obraną marchew, pietruszkę i seler oraz wątróbkę. Gotować jeszcze z 10-15 min. Mięso i warzywa wyjąć, wywar przestudzić.
W tym wywarze namoczyć kajzerki.
Przestudzone mięso i warzywa zmielić razem z odciśniętą bułką. Masę mięsną doprawić przyprawami. Kto lubi, może dodać granulowanego czosnku dla zaostrzenia smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolać nieco rosołu z gotowania mięsa. Dodać roztrzepane jaja. Całość dobrze wymieszać, żeby uzyskać w miarę jednolitą konsystencję.
Masę przełożyć do aluminiowych foremek do pieczenia pasztetu (wyjdą 3 foremki) bądź do 2 długich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec ok.1 godz.przykryte folią al. temp.180 st.C, zdjąć folię i piec jeszcze ze 20-25 min. w temp.200-210 st.C, żeby wierzch pasztetu się zarumienił.

Życzę smacznego :)

dodane na fotoforum:

skalnik

skalnik 2012-03-31

Wspaniały pasztet , można kawałek odkroić na śniadanie? .

violinka

violinka 2012-03-31

pasztecik mniamm ja też mam już zamrożony i powiem więcej mrożę od lat i nic nie traci na smaku i konsystencji pozdrawiam bardzo serdecznie

grejsia

grejsia 2012-03-31

Wiesz, Sprobuje I ja zamrozic...Twoje przepisy zawsze sie udaja;-)

malako

malako 2012-03-31

i ja chętnie bym skosztowała:))

eliszka

eliszka 2012-03-31

swietnie wyglada..pasztety mozna spokojnie mrozić , jak wszystkie pieczone mięsa .

jola09

jola09 2012-03-31

pycha też tak mrożę i nic się nie dzieje

ewci1

ewci1 2012-03-31

Wyglada pysznie i przepis bardzo zachecajacy:))
...mysle ze tez zrobie:)
pozdrawiam sobotnio:)

lisek52

lisek52 2012-03-31

Sobotnie pozdrowionka przesyłam:))

o40na

o40na 2012-03-31

Dzięki za przepis, możne kiedyś spróbuję sama upiec. Bardzo lubię takie pasztety, ale sama jeszcze nie robiłam :)

reni51

reni51 2012-03-31

wysoki ci urósł, chyba też upiekę na święta...

ajch3

ajch3 2012-03-31

robię podobnie ale dodaję jeszcze kilka suszonych grzybków,świeżo startą gałkę muszkatołową i mały kieliszek koniaku .Zamiast kurczaka -udo z indyka i kawałek dziczyzny(jak mam ).Wesołych Swiąt.

zosia01

zosia01 2012-03-31

Życzę miłego, sobotniego popołudnia...

ondra

ondra 2012-03-31

Dzięki za przepis. Będzie dla mnie inspiracją. Właśnie się przymierzam do pieczenia pasztetu. Pozdrawiam :)))

kot54

kot54 2012-03-31

Pięknie wygląda....mniam....już bym jadła...Pozdrawiam :)
re; my też mrozimy i jest bardzo dobry...

waga65

waga65 2012-03-31

Beatko masa jest ze śmietany kremówki, dodaje się do niej płatki czekolady, ale ten kupny dodatek ma smak bananowy, bo tam też dodaje się 3 banany. Możesz spróbować inny smak, ale wtedy już chyba bez bananów.

ajch3

ajch3 2012-03-31

odp.Dodaję mięso z dzika .Im więcej róznych mięs tym lepszy .Teraz piekę z 2 ud indyczych,łopatki wieprzowej ,kawałków dzika ,boczku,wątróbki drobiowej i przypraw .

slawa1

slawa1 2012-03-31

Bardzo dobry przepis,dodam jeszcze śliwkę suszoną.Pozdrawiam cieplutko.

maxmen

maxmen 2012-03-31

Noooooooo..... lubię...:)))

isia222

isia222 2012-03-31

pzsynosi! w sam raz na wielkanoc!

hancia

hancia 2012-03-31

wygląda apetycznie :) pozdrawiam

jadtan

jadtan 2012-03-31

Pyszności... podobny robiłam na Boże Narodzenie i też zamroziłam, był super :):):)

agus35

agus35 2012-03-31

witam:-) re : mozna zrobić bez chałwy np. z wiórkami czekolady:-)

duszko

duszko 2012-03-31

Dziękuję za życzenia, chętnie podzieliłabym się tortem:). Ps. uwielbiam pasztety, na pewno wykorzystam przepis. Pozdrawiam

enroute

enroute 2012-03-31

...Beatko...ja również Ciebie bardzo podziwiam i bardzo pozdrawiam :)

wandy

wandy 2012-03-31

Korzystam czesto z Twoich przepisow i jak do tej pory sie nie zawiodlam,pewnie ten pasztet tez pomalpuje i nie beda domownicy zalowac.
Zycze milej niedzieli. Wanda

misiabe

misiabe 2012-04-01

Piękny pasztecik aż pachnie przez ekran.Pozdrawiam serdecznie.

niusia1

niusia1 2012-04-01

przyjemności na niedzielę palmową życzę!

krynia2

krynia2 2012-04-01

Jak dobrze,że tu zajrzałam. Od dłuższego czasu poszukuje dobrego przepisu na pasztet.........dzieki to własnie taki,którego szukam....pozdrawiam.

wigater

wigater 2012-04-01

Taki - lubię (i nawet podobnie go robię).
;-)

czakink

czakink 2012-04-01

napewno musi byc pyszny chyba taki zrobie na swięta

lila08

lila08 2012-04-01

tez robię pasztet ale z królika,zawsze mrożę i nic nie traci...a przepis prawie taki sam,tylko nie ma w moim wieprzowiny ,udek i fileta drobiowego ...pozdrowionka:)
miłej Niedzieli Palmowej:)

kris13

kris13 2012-04-02

a ja takiego jeszcze nie robiłam ale zrobię_może po świętach ?

jagoda8

jagoda8 2012-04-03

Właśnie siedzi w piecu i piecze się wedle Twego przepisu o 20.00 go wyjmę i będzie pyszne jedzonko,pozdrawiam Ciebie serdecznie.

bronia

bronia 2014-01-08

Na święta upiekłam pasztet z podobnego przepisu i był znakomity. Zamiast piersi z kurczaka w moim przepisie był cały kurczak...Pychota.:))

dodaj komentarz

kolejne >