Świąteczne ciacho- ORZECHOWIEC

Świąteczne ciacho- ORZECHOWIEC

Na ciasto: 75 dag mąki, 30 dag margaryny "Kasia",20 dag cukru, 3 jajka, 3 łyżki płynnego miodu,3 łyżeczki sody rozpuszczone w 3 łyżeczkach letniego mleka.

Na masę orzechową: 20 dag posiekanych orzechów, 1/2 kostki masła, 10 dag cukru,2 łyżki płynnego miodu.

Na krem: 1/2 litra mleka, 15 dag cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 kostka dobrego masła.

Dodatkowo: 1 puszka masy toffi

Składniki ciasta zagnieść, krótko wyrobić, podzielić na 3 części.
Każdy placek upiec osobno, na złoty kolor- forma wyłożona papierem!
Daw placki pieczemy bez niczego, na ostatni placek miodowy przed pieczeniem nakładamy masę orzechową :

Składniki masy orzechowej wrzucamy do garnka i smażymy ok.5 min, studzimy nieco, wykładamy na surowe ciasto miodowe i pieczemy na złoty kolor( temp.ok.160 st.C przez 15-20 min).

Krem: z mleka, cukru i mąki ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć z masłem.

Układamy: placek, masa budyniowa, placek, masa toffi, placek z orzechami.

Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień, kiedy zmięknie.

Życzę smacznego!

dodane na fotoforum:

jagoda8

jagoda8 2012-04-10

Poczekam na przepis bo to ciach wygląda bardzo apetycznie.

stasia8

stasia8 2012-04-11

mniam aż ślinka napływa do ust takie tu pyszności...

guniu72

guniu72 2012-04-14

O, takie lubię :)

kotik

kotik 2012-04-15

uwielbiam to ciacho!!!

dodaj komentarz

kolejne >