Wczoraj piekłam dla moich chłopaków ziemniaki z serem i bekonem, zostało mi kilka ziemniaków w mundurkach i trochę plasterków bekonu.
Co by nie marnować jadła, wykombinowałam owo coś.
W naczyniu ułożyłam: plastry ziemniaków, na to połowa smażonej kiełbasy, bekonu i pora(doprawione solą i pieprzem), znów warstwę ziemniaków, drugą część smażonki. Całość zalałam mieszaniną słodkiej śmietany+ zioła prowansalskie+ papryka + sól+ pieprz. Na wierzch dużo sera gouda. Zapiekałam 25 min w temp.180 st.C.
Chłopaki wtrząchnęli wszystko, więc chyba było smaczne ;)
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-06-09
Pysznie... :)))
grejsia 2012-06-09
Jakze sie ciesze, ze jednak znalazlam moment na komputer i zajrzenie do Ciebie...tak jestem zajeta dzis, ze casu na gotowanie malo, a Twoje danie akurat mi bardzo pasuje na ten zwariowany dzien...zaraz wrzucam do piekarnika! Pozdrowienia!
isia222 2012-06-09
ale jakie smakowite!!! to ja pozbieram do wtorku resztki i tez może coś takiego zapieke:)
berblak 2012-06-09
O, z pewnością było pyszne!
- Beatko, ale drażnisz... chyba zacznę omijać Twoją smakowitą galerię;-)
ewci1 2012-06-09
Czasami wlasnie jak sie tak pokombinuje ,to wychodzi pychotka i tak bylo u Ciebie:))pozdrawiam weekendowo...
enroute 2012-06-09
...wszystko mnimuśne :)))...pozdrawiam Beatko serdecznie :)))
jerry61 2012-06-09
Dobry pomysł ,wypróbuje ,co prawda bez kiełbasy i bekonu ale może z wędzonym kurczakiem.Pozdrawiam,dzięki za pomysł,
agatka2 2012-06-09
Beatko zdolna i pomysłowa dziewczyna z Ciebie ja tak nie umiem pozdrawiam i miłego wieczoru życzę :)
kris13 2012-06-09
każda zapiekanka jest dobra,a taka kombinowana z tego,co jest to pycha i szybko znika ;):)
iwanka1 2012-06-10
Nie wiem dlaczego ale takie zapiekanki mi bardzo smakują:)
beabar2 2012-06-10
No i gratuluje, powtorzylas francuskie danie z poludniowej Francji tzw gratin z tym ze tu robia bez wedlinki,jedynie cieniutko pokrojone plasterki ziemniakow zapiekane ze smietana,utartym czosnkiem i utartym serem na wierzchu. Przyprawa jest jedynie galka muszkatolowa ,sol, pieprz.
. Ja dodaje koper. Je sie jako dodatek do mies, czesto jest serwowane w restauracjach. Ja to uwielbiam i goraco polecam. TWOJA WERSJA JEST TEZ ZNAKOMITA....