Mocno cytrynowa babka
Wszystkie składniki przed pieczeniem powinny mieć jednakową temperaturę.
4 jaja, 1i 1/4 szkl.cukru, 2 niepełne szkl.mąki, 1 kostka margaryny (u mnie Kasia), 2 łyżeczki proszku, sok i skórka otarta z dwóch cytryn.
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puch. Dodać mąkę, proszek, sok i skórkę z cytryny. Dalej ucierać. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika-temp.170 st.C, piec ok.45 min.
Wierzch dowolnie udekorować. Ja zrobiłam lukier na soku z 1 cytryny + ok.15-20 dag cukru pudru. Elegancko utarłam kulką, co zdarza mi się rzadko ;). No i zrobiłam wiórki ze skórki cytrynowej.
Smacznego :)
dodane na fotoforum:
iwanka1 2013-04-01
Życzę Tobie i Twoim bliskim spokojnego świątecznego wypoczynku:)))
milan57 2013-04-02
Re:intma43 bardzo chętnie ....ale... przypuszczam że obie mamy w tej chwili podobną pogodę...tak ładnie miał mój mąż w Anglii,choć i tam pogoda płata figla ,są przymrozki i wyjątkowo zimno jak na ten czas.Pozdrawiam ciepło.