Swojska drożdżówka, lekka jak puch, i jak ją tak pochłonęłam na ciepło, ze szklanką mleka to przyjemne to to było ;)
Składniki na blachę o wymiarach ok.22x25 cm
4 jaja
1/2 szkl. cukru + 1 łyżka do zaczynu
5 dag drożdży
1/2 szkl.letniego mleka
ok.55 dag mąki pszennej+ 1 łyżka do zaczynu
1/2 kostki margaryny
aromat waniliowy bądź inny wg uznania
ewentualnie bakalie, owoce, etc. ( u mnie jagody z zeszłorocznych zapasów-rozmrożone, osączone)
Do letniego mleka rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru, zamieszać, pozostawić na kilka minut. Margarynę rozpuścić, przestudzić.
Jaja ubić- dość długo, stopniowo dosypać cukier i ubijać tak długo, aż masa stanie się gęsta jak śmietana. Mąkę przesiać, wlać zaczyn i masę jajeczną, wyrobić ciasto, dodać przestudzoną margarynę i aromat. Wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie być świecące. Wyłożyć ciasto do blachy wyłożonej papierem. Zrobić kruszonkę: 1/4 kostki palmy+ mąki i cukru tyle, ile margaryna da radę połączyć. Posypać kruszonkę na ciasto, nakryć czystą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 50-60 min.temp.ok.170 st.C
Temperatura może nieco się różnić, w zależności od piekarnika.
dodane na fotoforum:
danka1 2014-04-27
ja poproszę
okron63 2014-04-27
Dzięki za przepis...
edziak1 2014-04-27
..aż ślinkę przełknęłam....wygląda wyśmienicie...jeju i do tego jeszcze z jagodami..
wandy 2014-04-28
Jak to mu???!!! Dla mnie ten najwikszy kawalek(o ile jak zwykle nie zabraklo)
Pozdrawiam milo. Wanda
kbz1954 2014-04-28
Narobiłaś mi apetytu, skorzystam z Twojego przepisu i upiekę na wolne dni :) pozdrawiam :)
intma43 2014-04-28
Wszystkim zainteresowanym- ukroiłam po kawałku, no niestety...już po drożdżówce ;)
laura5 2014-04-29
Śliczna fotka...
Dziękuję bardzo za wasze odwiedzinki na naszym profilku..;) Pozdrawiamy i również życzymy miłego wieczoru;)Do jutra:)Pa
skajka1 2014-04-30
nie ma ? to nie :) w zamrażarce mam zapas jagód, w lodówce drożdże są :) jutro święto pracy ... zrobię na pewno :))
pozdrawiam :))
mania45 2014-05-01
święto pracy....
więc i ja upiekłam to przepyszne ciacho, ale nie smakuje jak typowe drożdżowe,raczej jak pulchna babucha.
Jest pyszne. Miłego :)
intma43 2014-05-02
mania45- ja tak do końca nie wnikam, czy to ciacho smakuje jak prawdziwie drożdżowe ;) Moje kubki smakowe były zadowolone i o to chyba mi chodziło...A tak na marginesie- nie wiem, jak smakuje pulchna babucha- po prostu babki piekę nader rzadko...
Pozdrawiam :)))