próba sił

próba sił

Właśnie rośnie mój chlebek pszenny pełnoziarnisty. Jeden ulepszyłam pestkami dyni, drugi suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami. Sama jestem ciekawa, co tu wykombinowałam.

składniki na 2 chleby po 75 dag(lub 3 po 50 dag):
1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej (ja dałam firmy Lubella),2 czubate łyżeczki soli, 5 dag świeżych drożdży, niepełne 3 szklanki letniej wody(raczej chłodniejszej, byle nie zimnej)

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól, zagniatać ciasto tak długo, aż do uzyskania jednolitej, raczej luźnej konsystencji. Jeśli chleb ma być z dodatkami, dodać, wymieszać dokładnie. Nakryć naczynie wilgotną ściereczką, odstawić na ok.15 min. w temp.pokojowej. Podzielić ciasto na odpowiednie bochenki, umieścić w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Znów przykryć i odstawić jeszcze na 50-60 min. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Nagrzać piekarnik do temp.220 st. Chlebek zwilżyć wodą(pędzlem lub spryskiwaczem) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 min, zmniejszyć temp.do 200 st, piec kolejne 10 min, zmniejszyć do 180 st, piec ok.10 min. Łączny czas pieczenia ok.1/2 godziny.
Na dole piekarnika można umieścić dodatkową blaszkę z wodą, którą wyjąć po pierwszych 10 min.pieczenia- chleb będzie wówczas wilgotniejszy.
Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremek, obrócić do góry dnem, żeby powietrze doszło do wnętrza chleba. Ostudzić. Jeśli ktoś woli bardziej chrupiącą skórkę piec nieco dłużej, zwiększyć temp.do 230 st. C.

Życzę smacznego!

dodane na fotoforum:

abc75

abc75 2010-01-16

za to ja jeszcze się nie biorę......jakoś nie chce mi się poprostu! ale podziwiam wszystkich którzy pieką.....pamiętam jak moja mama z babcią kiedyś piekły chlebek...hmmmmm.....był niebiańsko pyszny!!! ;)

lulka1

lulka1 2010-01-16

no nie epidemia na garnku wszyscy pieką chleb :)

alisza

alisza 2010-01-16

napewno będzie pyszny już z opisu brzmi ciekawie:)

iwanka1

iwanka1 2010-01-16

na pewno wyjdzie i będzie bardzo dobry. Ja piekę najczęściej naturalny i z ziarnami.
Teraz jem z samym masłem ten co dwie godziny się kisił w piekarniku. W smaku jest super tyle, że opadł.
Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli:)

stasia8

stasia8 2010-01-16

Urósł bardzo ładnie...szybko do pieca i na pewno się uda...pozdrawiam...kolorowych snów:)))

betaww

betaww 2010-01-16

JAK CI WYJDZIE ....I NIE BĘDZIE TO CHLEB NA ZAKWASIE /nie mam takowego/ I NIE TRZEBA GO BĘDZIE 2 GODZ WYRABIC TO JA POPROSZE PRZEPIS......POZDRAWIAM CIE MILA IMIENNICZKO I SPIESZE DONIEŚĆ ,ŻE PLACEK Z CEBULĄ I PIECARKAMI WYSZEDŁ MI BARDZO DOBRY .....POZDRAWIAM SERDECZNIE......****

violinka

violinka 2010-01-16

superrrrrrrrrrrrr

anetah5

anetah5 2010-01-16

och wspaniały ten chlebek chyba i ja muszę spróbować moich sił ...tak kusicie tymi chlebkami..

lafii

lafii 2010-01-19

A, to tu, Beatko, widzę ten chlebek ze "Specialite":))) Dzięki:)

dodaj komentarz

kolejne >