[6360427]

Walory kulinarne boczniaka:

Boczniak może być zarówno składnikiem głównym jak i uzupełniającym wielu dań mięsnych i bezmięsnych. Kapelusz boczniaka możemy przyrządzać tak jak wszystkie inne gatunki grzybów - smażyć, panierować, dusić, gotować, solić, i marynować. Trzony boczniaka można po zmieleniu połączyć z gorszymi gatunkami mięsa i przeznaczyć na farsze do pierogów, naleśników i zapiekanek.Suszone trzony są również aromatycznym zgęstnikiem zup i sosów. Boczniak stosowany jako zamiennik mięsa może być szczególnie cenny dla ludzi na diecie bezmięsnej. Doskonale zastępuje mięso np.w farszu gołabków czy pierogów. Kotlet "schabowy" z boczniaka jest sycący i bardzo smaczny.

dodane na fotoforum:

hala5

hala5 2009-07-23

O podrzuć mi troszkę:)

maniek1

maniek1 2009-07-23

Miłego wieczorka życze:))
Spokojnej nocki:)

gracjo1

gracjo1 2009-07-23

Pozdrawiam Irenko i również mam wielka nadzieję ,że burze nas oszczędzą..Nie wiem ,jak u was ,lecz tutaj jest spokój ...Lecz co będzie w nocy ????..To się okaże ..

rad3k

rad3k 2009-07-25

uwielbiam boczniaki a zwłaszcza w panierce :]

dodaj komentarz

kolejne >