Chleb pszenno-razowy

Chleb pszenno-razowy

Przepis :
1 kg mąki pszennej
10 dkg drożdży
1 litr ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
2 szklanki otrąb pszennych

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i sól, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką. Poźniej dodać otręby i znów wymieszać. Pozostawic na 20 minut do wyrośnięcia - dwukrotnie w tym czasie wymieszać ciasto. Po wyrośnięciu wlać do dwóch foremek wczesniej posypanych tartą bułką. Gdy trochę podrośnie włożyć do piekarnika o temp. 180 stopni i piec około 120 minut.

PS. Bardzo łatwy w wykonaniu i pyszny.

gabi35

gabi35 2010-04-07

ale piękne chlebki upiekłaś :) jest przepis to i ja spróbuje upiec :)

elza5

elza5 2010-04-07

Mnie to nie pociąga....wolę kupić gotowy!

aniakar

aniakar 2010-04-07

Pyszniutki i pachnący.....

flossy

flossy 2010-04-07

domowy na pewno lepiej smakuje..

agata1

agata1 2010-04-07

skoro łatwy w wykonaniu to spróbuję może sie uda:)

wika53

wika53 2010-04-08

Muszę spróbować upiec:)

dodaj komentarz

kolejne >