POLEDWICZKI WIEPRZOWE Z OREGANO NA JABŁKACH DUZONYCH Z CEBULĄ
500 g polędwiczki wieprzowej
2 cebule
1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego
1/2 łyżeczki soli
2 jabłka
2 łyżki oregano
łyżka masła
łyżka smalcu wieprzowego
2 łyżki musztardy delikatesowej
Z mięsa usunąć tłuszcz, ścięgna i błony, pokroić w plastry o grubości 3 cm. Wymieszać sól i pieprz z musztardą, natrzeć mięso z obu stron i pozostawić na pół godziny. Rozgrzać masło, obsmażyć mięso z obu stron, po czym smażyć pod przykryciem jeszcze ok. 3 minuty. Dodać oregano i odstawić w ciepłe miejsce. Cebule pokroić w plasterki. Jabłka obrać, przeciąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Rozgrzać smalec, przesmażyć cebule na kolor złocisto brązowy, dodać jabłka i razem dusić ok. 10 minut. Podawać mięso obłożone cebulą i jabłkami.
MARCHEW ZASMAŻNA
marchewke kupuje zawsze mrozona i te malutkie marcheweczki i marchew w kostke i robie ja tak
Gotuje marchew(woda powinna przykryc marchew nie wiecej) w osolonej wodzie z dodatkiem łyzeczki cukru i kawalkiem masła jak woda sie wygotuje to i marchew jest juz mięka wtedy robie zasmazke z 1 łyzki masła z mąka lub bułka tartą i przyrumienioną zasmażkę wlewam do marchewki i gotowe
ZIEMNIAKI PIECZONE
ziemniaki ugotować pokrojone w ćwiartki jak wystygną wrzucić na rozgrzane masło doprawić przyprawą do ziemniaków i frytek i koperkiem i smażyć aż się przyrumienią często obracając