PIERŚ Z KACZKI SMAŻONA
Pierś myjemy nacieramy solą i pieprzem i nacinamy od strony skórki w ukośną kratkę.Smażymy mięso na gorącej patelni z odrobiną masła skórką do spodu przez 10 min nastepnie odwracamy i smazymy jeszcze 15 min.Mięso powinno być różowe w środku.Mięso kroimy w plasterki i układamy na talerzu.
CUKINIA PANIEROWANA
Cukinie myjemy i osuszamy, kroimy w grube plastry. Jajka roztrzepujemy dodając sporo soli i pieprz - muszą być dobrze doprawione bo cukinii nie doprawiamy! Plastry cukinii panierujemy w mące, w jajku i bułce tartej . Cukinię smażymy na rozgrzanym, ale nie bardzo gorącym oleju aż ładnie się zrumieni z obu stron. Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik papierowy aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs albo samodzielną przekąskę.
SAŁATA Z JAJKIEM
sałatę lekko posolić posypac jajkiem pokrojonym w kosteczke
1/2 szklanki gęstej smietany 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu 1 łyzeczka cukru wymieszać dokładnie zalac sałate z jajkiem
dodane na fotoforum: