- 1 kg mąki
- 7 żółtek
- 1 jajko
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g stopionego masła
- cukier waniliowy
- olejek waniliowy
- 10 dag drożdży
- sok z 1 cytryny
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- kiekiszek wódki
- śliwkowe powidła lub różana konfitura
- cukier puder do posypania lub polukrowania
- ok. 1 kg smalcu do smażenia
1. Do miski włożyć drozdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiać, żółtka odzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy,. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę na koniec dodac alkohol, olejek waniliowy i sok z cytryny
3. Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka i jajko. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie.
4. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Gdy podwoi swoją objetość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładać
po porcji powideł i zlepiać, formująć pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
6. W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu wkładać pączki i smażyć na złoty kolor
z obu stron (aby miały białą
obrączkę jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).
7. Wyjmować i układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem z odrobiną
alexxo 2014-02-27
_-:¦:-_W_TŁUSTY CZWARTEK___-:¦:-
..............(▒)(▒)
...........(▒)(▒)(▒)(▒)
........(▒)(▒)(▒)(▒)(▒)(▒)
.....(▒)(▒)(▒)(▒)(▒)(▒)(▒)(▒)
..(▒)(▒)(▒)(▒)(▒)(▒)(▒)(▒)(▒)(▒)
\====================/
.\===================/
_-:¦:-________◊_______-:¦:-_
Był sobie mały,okrągły pączek.
Był pudrowany i nie miał rączek.
Miał za to smaczną brązową skórkę,
a w środku dziurkę na konfiturkę!