ROLADA CZEKOLADOWA

ROLADA CZEKOLADOWA

Biszkopt czekoladowy

5 białek ubić na sztywna pianę dodać 3/4 szklanki cukru po 1 żółtku ciągle ubijając następnie dodać około szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę kakao
Wyjąć biszkopt na blachę wyłożoną papierem w wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 min w temp około 180 st, uważać żeby się nie wysuszył
gorący zwinąć w rulon w wilgotną ściereczkę

Krem
40 dag masła, 2 jajka, 2 łyżki kakao. 4 łyżki cukru pudru,50 ml wódki
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i utrzeć

POLEWA CZEKOLADOWA 1
100 g gorzkiej czekolady
1/4 szkl śmietany
1 łyżka masła
wszystkie skłądniki rozpuścić w kąpieli wodnej i dobrze wymieszać

POLEWA CZEKOLADOWA 2
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyzki kakao
po 1 płaskiej łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
wymieszać te składniki dodać mleko tyle aby masa miala gestość gęstej smietany
w garnuszku rozpuścic 2 czubate łyżki masła lub margaryny i wlac ja do pozostalych składnikow i dobrze wymieszac i polewa gotowa


Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć nasączyć ponczem z wódki wyłożyc na niego krem , zwinąć wierzch posypac cukrem pudrem lub polewa czekoladowa

hellena

hellena 2015-03-22

Ile kakao do ciasta biszkoptowego bo nie widzę?

hellena

hellena 2015-03-22

dziękuję:)

isia222

isia222 2015-03-23

uwielbiam ciasta czekoladowe

lanta21

lanta21 2016-12-20

super

dodaj komentarz

kolejne >