ZRAZY Z MIĘSEM MIELONYM,, SAŁATA RZYMSKA SMAŻONA , RYŻ BR

ZRAZY Z MIĘSEM MIELONYM,, SAŁATA RZYMSKA SMAŻONA , RYŻ BR

ZRAZY DROBIOWE Z MIELONYM MIĘSEM

4 piersi z kurczaka
1/2 kajzerki
1/2 małej cebuli
1 żółtko
2-3 łyżki śmietany
sól , pieprz, majeranek

Z piersi wyciąć 4 kotlety, które rozbić na cienkie plastry, pozostałe mięso zmielić z namoczona i odciśniętą bułką ,i cebulą dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić masę, którą nakładać na rozbite płaty mięsa , zwinąć spiąć jeśli trzeba wykałaczką oprószyć mąką , smazyć na rozgrzanym oleju z masłem na zołty kolor następnie przełożyć do rondla wlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 15 min , następnie dodać 2-3 łyżki śmietany i gotować jeszcze 5 min

SAŁATA RZYMSKA SMAŻONA Z CZOSNKIEM

1 duża sałata rzymska
3 ząbki czosnku,
oliwa i masło
sok z cytryny
sól pieprz
cukier
Sałatę umyć i osuszyć. Pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłemi wrzuć pokrojoną sałatę. Czosnek obrać i wycisnąć przez wyciskarkę prosto do sałaty. Smazyć mieszając jeśli trzeba dodać kawałek masła. Na końcu lekko skropić sokiem z cytryny doprawić solą, pieprzem oraz cukrem (cukier pominęłam). Sałatę wymieszać i podawać natychmiast z grzankami i z ulubionym serem lub samą, jako dodatek do mięsa. Smacznego!