Ilość składników na głębsza blachę z piekarnika
CIASTO
70 dag mąki
6 żółtek
1 paczka masła
3 łyzki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki gęstej śmietany
BEZA
6 białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
Białka ubić na sztywną pianę na końcu dodać budyń i jeszcze chwile ubijać
DODATKOWO
1-1,5 kg śliwek przekrojonych na pół
cukier puder
WYKONANIE
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto nie musi być sklejone i gładkie , podzielić ja na 2 kule jedną większą i włożyć na 1/2 godz do zamrażalnika lub na dłużej do lodówki , następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce większą kule ciasta.
Na starte ciasto poukładać jedną obok drugiej śliwki rozcięciem do góry, na nie wyłożyć bezę a na bezę zetrzeć pozostałą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180 st z włączonym termoobiegiem i dolna grzałką piekarnika na 20 min , po tym czasie zmniejszyć temp do 170 st i wyłączyć dolną grzałkę i piec jeszcze około20-25 min