szarlotka z kremem i sernik isaura

szarlotka z kremem i sernik isaura

Szarlotka z kremem

ciasto:

3 szklanki maki krupczatki
5 łyżek cukru
3/4 kg jabłek
1 margaryna
5 jajek
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
2 torebki budyniu jasnego/śmietankowy lub waniliowy/
cukier waniliowy
1 szklanka cukru

wykonanie
Mąkę wymieszać z proszkiem dodać cukier,posiekaną margarynę.........wyrobić ciasto dodając po jednym żółtku
Z gotowego ciasta oddzielić 1/3 i włożyć do lodówki
Pozostałe rozwałkować,wyłożyć formę.
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach.odcisnąć sok, rozłożyć równomiernie na cieście.
Z białek ubić pianę dodać stopniowo budyń i cukier,tą masę wyłożyć delikatnie na jabłka,schłodzone ciasto pokruszyć lub zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta
wstawić do piekarnika piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni.....
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków
Sernik

Powiedzialabym, ze to taka megawypasiona wersja Isaury. Sernik jest bardzo bogaty, mokry, sycacy i...slodko-kwasny. Wisnie i czekolada to polaczenie idealne, niczym truskawki i bita smietana. Dodajmy do tego jeszcze warstwe pysznego, kremowego, lekko kwasnego (dla rownowagi) sera, morze migdalow na wierzchu i mamy przepis na deser iscie krolewski! Przepis powstal "na piechote" jakies pol roku temu, do tej pory nie opracowalam idealnych proporcji, ale wlasnie o to chodzi.
Ciasto:

200 g margaryny
szkl maki pszennej
0,5 szkl maki ziemniaczanej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
2/3 szkl cukru
cukier waniliowy
3 jajka
3 czybate lyzki kakao
pol lyzeczki kawy rozpuszczalnej
odrobin wisniowki/ rumu/ amaretto
Ser:

900 g mielonego serka smietankowego
3 jajka
3/4 szkl smietanki 30%
pol szkl cukru
2 cukry waniliowe
2 lyzki soku z cytryny
2 lyzki maki ziemniaczanej/ budyniu waniliowego
Polewa:

100 g gorzkiej czekolady
1/4 szkl smietany
lyzka masla
Do dekoracji:

obrane ze skorek migdaly
reszta wisni
Ciasto zrobic, jak ciasto babkowe, tj. ucierac mikserem dodajac po kolei margaryna+ cukry+ jajka+ przesiane maki z proszkiem do pieczenia+ kakao+ alkohol.

Serek zmiksowac z cukrami, dodawac po jednym jajku ciagle miksujac. Dodac budyn, na koncu sok z cytryny i smietanke.

Srednia tortownice wylozyc papierem do pieczenia, wylozyc ciasto, polowe wisni osaczonych z zaewy, ser.Piec w 180'C okolo 1h 10 min. Ciasto jest gotowe, kiedy ladnie przyrumieni sie z wierzchu, a ciasto nie bedzie zostawac na wbitym patyczku. Po pieczeniu sernik musi ostygnac przy lekko uchylonym piekarniku
Polewe robimy w metalowej misce w kapieli wodnej. Kruszymy gorzka czekolade, dodajemy maslo i mieszajac od czasu do czasu rozpuszczamy na lsniaca mase. Gdy skladniki sie polacza i rozpuszcza dodajemy smietane i mieszamy na pyszny mus.

Na ostygnietym ciescie rozprowadzamy polewe. Spokojnie starczy na pokrycie calego tortu. Dekorujemy calymi migdalami i pozostalymi wisniami.

Ciasto powinno troche odczekac w lodowce, ale zachwyci takze tych niecierpliwych.ja dalam wisnie namoczone w spirytusie

dodane na fotoforum: