PIECZENIE PTYSI

PIECZENIE PTYSI

12 dag przesianej maki,
1 łyżka cukru,
12 dag masła,
3 jaja,
1/4 I wody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego.


Sposób przygotowania
Zagotować wodę z masłem, mieszając wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy, by się nie przypaliła. Ciasto jest dobre gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu mieszając, wbijać stopniowo jaja i dodawać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

Następnie kłaść łyżeczką małe kulki na blachę posypaną mąką i piec na kolor żółty w mocno rozgrzanym piekarniku. 20 min w temp 200 st potem zmnijszyc tem do 150 st i piec jeszcze 10 min Ptysie wypełniać bitą śmietaną lub dowolnym kremem.

mozna zrobic szybkie ptysie z gotowego ciasta na "karpatke"

dodane na fotoforum:

hashi28

hashi28 2009-08-11

super

ewita68

ewita68 2009-08-11

wow, super, mniamuśne :))

isia222

isia222 2009-08-11

ale się fajnie pieką:)

alusi

alusi 2009-08-30

juz zapisane i jutro mam nadzieje że pieczone :-)

cudolik2

cudolik2 2010-01-28

Czytam sposób przygotowania i nie wiem co mam"dosypać"?przed nawiasem....Proszę napisz mi to....bo mam zamiar upiec;)))Dzieki!

dodaj komentarz

kolejne >