PRZYGOTOWANIE PIECZONEK

PRZYGOTOWANIE PIECZONEK

PIECZONKI - przygotowanie

https://www.garnek.pl/irusia/6786221/duszonki-w-ognisku

lub jak kto woli "DUSZONKI"

SKŁADNIKI:

1-2 kg ziemniaków
1-2 szt marchewki
może byc mały buraczek
2 szt cebuli
kiełbasa na każdą warstwe zimników
boczek wedzony tez na każda warstwe ziemniaków
liście kapusty
przyprawy :sól, vegeta,pieprz

Wszystkie składniki pokroić w plasterki (ziemniaki w grubsze )
dno garnka wyłożyć plasterkami słoniny i liśćmi kapusty nastepnie układać warstwami ziemniaki, cebule, marchew, burak przyprawy boczek, kiełbasa i tak do wyczerpania składnikow, ostatnia warstwa to ziemniaki wierzch obłożyć liśćmi kapusty i przykryc ,Piec około 1-2 godz (w piekarniku może byc z termoobiegiem)

Piec około 2 godz w żarze ogniska
SMACZEGO

POTRAWE TĘ PIECZEMY NA OGNISKU SPECJALNYM GARNKU ŻELIWNYM Z POKRYWA PRZYKRĘCANA

dodane na fotoforum:

halinag

halinag 2009-08-22

coś w kociołku obłożone kapustą..Ewa Wachowicz robiła podobne danie

halinag

halinag 2009-08-22

nazywało się Duszaki

vesper5

vesper5 2009-08-22

pyszne to Irusiu , pyyyszne... Pozdrawiam !!!

dodaj komentarz

kolejne >