SZNYCEL Z INDYKA
(na 6 kotletów potrzeba 3 jajka i duza paczke płatków 250 g)
Sznycle z piersi indyczej możemy kupić "gotowe", odpowiednio skrojone. Możemy skroić je włanoręcznie. Powinny byc wielkości przeciętnego kotleta schabowego, wys. 5-6 mm. Mięso solimy i pieprzymy dość obficie.
Na talerzyku kłócimy starannie jajko i wsypujemy do niego płatki migdałowe. Powstaje dość gęsta mieszanina. Mięso starannie obtaczamy w mące z obu stron. Następnie moczymy w masie migdałowo-jajecznej.
Rozgrzewamy patelnię. Masło, na którym będziemy je smażyć, powinno stać się gorące. Nie powinno jednak się palić. Lepiej nieco dłuższe i spokojniejsze smażenie; delikatnie ozłocone migdały. Jeśli zanadto je przyrumienimy, a masło spalimy, potrawa będzie miała szczególny, gorzki smak.
Opanierowane sznycle przenosimy szybkim, zdecydowanym ruchem na dobrze ogrzaną patelnię. "Panierka" jest ciężka i łatwo zsuwa się z mięsa. Dlatego należy wykonać ten ruch szybko i pewnie. Smażymy 4-5 min po jednej stronie, a następnie tyle samo po drugiej.
PIECZONE ZIEMNIAKI
Piekarnik nagrzać do 200st C. Do brytfanny wlać oliwę, wstawić do pieca.
Ziemniaki obrać (młodych nie obierać, tylko wyszorować),pokroić na ósemki. Przyprawić ulubionymi przyprawami (czosnek , majeranek, oregano sól pieprz) wymieszać
Ziemniaki wrzucić do rozgrzanego oleju, mieszać aż ziemniaki będą obtoczone w przyprawach.
Wstawić do piekarnika i zapiekać do miękkości w połowie pieczenia przemieszać.
MARCHEW ZASMAZNA
marchewke kupuje zawsze mrozona i te malutkie marcheweczki i marchew w kostke i robie ja tak
Gotuje marchew(woda powinna przykryc marchew nie wiecej) w osolonej wodzie z dodatkiem łyzeczki cukru i kawalkiem masła jak woda sie wygotuje to i marchew jest juz mięka wtedy robie zasmazke z 1 łyzki masła z mąka lub bułka tartą i przyrumienioną zasmażkę wlewam do marchewki i gotowe
dodane na fotoforum:
gooja 2009-11-24
A te migdały to tak samo w jajku i wtedy w migdałach jak by się robiło schaba w bułce????
Pozdrawiam pysznie wygląda......;-)
vesper5 2009-11-24
super...:))) pozdrawiam serdecznie !!
labro 2009-11-24
Świetne...przedrukowałam...wypróbuję,ale już nie dziś,bo teraz dopiekam żeberka z pomysłem Winiary :)
Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia :)
elba50 2009-11-24
Pyszności...zrobię również któregoś dnia na obiadek....pozdrawiam
krupcia5 2009-11-24
witaj...pozwoliłam sobie dodać Cię do grona ulubionych.Przeglądnęłam Twoją galerie i doszłam do wniosku,że mogę się wiele rzeczy nauczyć od Ciebie.Pozdrawiam cieplutko i życzę wspaniałego popołudnia...
misiaka 2009-11-24
wyśmienite. Ciekawe jak smakuje indyk z migdałami? nie jadłam.
Spokojnej nocy - śpij słodko !
D::O::B::R::A::N::O::C (^^,)
serce07 2009-11-24
extra mhmhm
adamowa 2009-11-24
Witam serdecznie - oj znowu cos pysznego :) A mysmy sie zajadali racuchami Twojego przepisu - boskie - palce lizac :):) Jak to dobrze ze tu jestes i takie dobroci nam pokazujesz :) Milego wieczoru Ci zycze i pozdrawiam cieplo *
ppatti 2009-11-24
Milego wtorkowego wieczorku ;)
pozdrawiam
kopytka 2009-11-24
zaznaczyłam sobie gwiazdką... zrobię takie danie ..
ale zamiast marchewki coś innego....(nie lubię marchwi)...