PRZYGOTOWANA   LASAGNE

PRZYGOTOWANA LASAGNE

SOS MIĘSNY
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
20dag karczku
20dag łopatki,
20 dag pieczarek,
20dag pomidorów,
sól,pieprz,szczypta oregano

czosnek i cebule podsmażyć,dodac zmielone ( wcześniej uduszone przez 40 min) mięso wraz z powstałym w czasie duszenia sosem , jesli nie ma sosu to dolac 1/2 szklanki wody,drobno pokrojone pieczarki i dusić 30 min,dodac obrane ze skóry i pokrojone w plastry pomidory dusic ok 15 min dodac sól,pieprz i oregano i dusic 5 min

SOS BESZAMELOWY
2 łyżki mąki,
3 rosołki,
3/4 l wody,
1/4 l śmietany,
3 jajka(żółtka),
1/2 cytryny,
szczypta gałki muszkatułowej
1 łyżka masła
Na patelni rozgrzać masło dodac mąke i rozprowadzic nie rumieniąc nastepnie dodać śmietanę z wymieszaną z żółtkami i lekko podgrzewać ciągle mieszajac do uzyskania jednolitej masy, którą wlać do wrzacego rosołu przygotowanego z wody i kostek rosołowych doprawić szczyptą gałki i sokiem z cytrynyZagotowć ciągle mieszając zeby sos miał gładką konsystencje ( jak sa grudki przetrzec je przez sitko)

Na dno plachy wylać kilka łyżek sosu beszamelowego tak żeby przykryc całe dno ,następnie położyć płaty lasagne zostawiając 1,5 cm odstepy między nimi na płaty wyłożyć sos mięsny, na niego sos beszamelowy posypać startym parmezanem , nastepnie płaty lasagne i sos mięsny, beszamelowy itd do wyczerpania składników
Wierzch to płaty lasagne polane sosem beszamelowym i posypane parmezanem
Tak przygotowana lasagne włożyć do nagrzanego piekarnika Piec 40 min w tem 150 st w termoobiegu, Po wyłączeniu pieca pozostwić potrawę na 10-15 min w zamknietym piecu -jest wtedy smaczniejsza

dodane na fotoforum: