BOGRACZ WĘGIERSKI - gotowanie

BOGRACZ WĘGIERSKI - gotowanie

70 dag mięsa wołowego rozbef i antrykot
2 duże cebule,
2 papryki czerwone,
3 pomidory bez skórki
5 średnich ziemniaków,
przyprawy:
1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
1łyżeczka ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka kminku mielonego,sól, pieprz do smaku.

WYWAR
1 marchewkA
1pietruszka,
kawałek selera,
kawałek pora,
listek laurowy,
ziarenko ziela angielskiego,
5 ziarenek pieprzu.
Ugotowac wywar nastepnie przedcedzić go


Mięso z kroimy w średnią kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę zdodatkiem łyżki masła.

Po chwili wsypujemy sypką parykę słodką i ostrą. Mięsko smażymy do silnego zrumienienia, dodajemy dosyć "niedbale" pokrojoną cebulę i parykę. Całośc smażymy jeszcze około 15 minut często mieszając, następnie zalewamy wywarem. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i mielony kminek, który jest integralną przyprawą tej zupy! Nawet Ci, którzy nie tolerują kminku, w tym daniu w pełni go akceptują.

Bogracz mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Następnie wkrawamy do niej ziemniaki.

GALUSZKI
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
1 łyżka oleju
W miseczce dokładnie wyrobić mąke z jajkiem nastepnie wyjąć na oprószoną mąką deseczke i z mieciutkiego ciasta uformoweć wałeczek szerokości około 1 cm i kroić 1-2 milimetrowe paseczki, które wrzucić do bograczu i gotowac razem jeszcze chwilke

dodane na fotoforum:

eporemb

eporemb 2010-03-07

(¯`•♥•´¯)ŻYCZĘ SPOKOJNEJ I RADOSNEJ NIEDZIELI,,,
---`•.¸.•´(¯`•♥•´¯)POZDRAWIAM.!!! ELA

seppuku

seppuku 2010-03-12

nim skończyłem opis już mi ślina ciekła...

lanta21

lanta21 2019-10-23

super

dodaj komentarz

kolejne >