giczki się smażą

giczki się smażą

*gicz cielęca - ok. 1–1,2 kg
*1 cebula, 1 marchewka
*2-4 ząbki czosnku
po pół łyżeczki: tymianku, rozmarynu, majeranku
po 1 łyżce: koperku i natki pietruszki
1 łyżka mąki
1 łyżka masła, 2 łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Przygotowujemy gicz: oczyszczamy ją z błon, myjemy i osuszamy. Posiekany lub rozgnieciony czosnek (2–3 ząbki) rozcieramy z solą, łączymy z ziołami (oprócz pietruszki i koperku), nacieramy gicz z wszystkich stron i odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Następnie obsmażamy gicz w rondlu na oleju i dodajemy obraną i pokrojoną w talarki cebulę, obraną i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę. Podlewamy gicz szklanką wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez godzinę. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je z rondla i przygotowujemy sos: przecedzamy wywar, dodajemy ostatni posiekany ząbek czosnku, mąkę i masło, dokładnie sos mieszamy, zagotowujemy, na końcu wlewamy śmietanę, wsypujemy koperek i mieszamy

christ

christ 2010-01-12

pycha

dodaj komentarz

kolejne >