sos pimdorowy domowy
dodane na fotoforum:
eleonor 2018-01-11
A jeszcze lepszy jest osławiony paprykarz szczeciński. Tylko domowy!
1 makrele wędzoną , 1 woreczek ugotowanego ryżu
1 dużą cebulę , 1 średnią marchew, 2 ząbki czosnku
1 łyżeczkę papryki ostrej, 1 łyżeczkę papryki słodkiej
sól, pieprz, cukier do smaku , 3 liście laurowe
1 puszke pomidorów bez skórki, 3 łyżeczki koncentratu
oliwa do smażenia 5 łyżek , odrobina wody do podlania
- gotuję ryż na sypko
- na patelnie z oliwą dodaje pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, podsmażam chwilkę, dodaję paprykę ostrą, słodką i liście laurowe
- obieram marchew i trę ją na tarce o grubych oczkach, dorzucam do patelni, mieszam i pilnuję, aby się nic nie przypaliło
- dorzucam pomidory z puszki i 3 łyżki koncentratu
- podlewam odrobiną wody doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru i duszę ok 15 minut
- w tym czasie dokładnie obieram makrele z ości
- wsypuję na patelnie torebkę ugotowanego ryżu oraz obraną makrele jeszcze małą chwilkę duszę
- wyciągam liście laurowe i w razie potrzeby...
wiska 2018-01-12
O kurcze! Kupiłam właśnie dziś makrelę, ale nie mam sosu pomidorowego:( ...smacznego!
babcia1 2018-01-14
ja czasem do pasty dodaję jajko na twardo starte na tartce