Kibiny - tatarska potrawa, którą jadłem w Trokach na Litwie.

Kibiny - tatarska potrawa, którą jadłem w Trokach na Litwie.

Kibiny - to duże pierogi z mięsnym farszem, po powrocie z Litwy postanowiłem je zrobić, udało się, są bardzo dobre!
-jak ktoś Was chce zjeść to podaje przepis, ja zrobiłem je tak:

Kibinai – LITWA/Troki/

Ciasto:
1 kg mąki
450 g margaryny
4 jajka
1 śmietana 18%
sól

Farsz:
1 kg mięsa
3 cebule
50 g margaryny
wegeta
pieprz
woda

wyrobić ciasto: mąka,margaryna, 3 jajka/jedno zostawić do posmarowania/, śmietana do wyrobienia gęstości ciasta/ciasto jak na kruche/. Wstawić na 30 min do lodówki. Zrobić kulki i rozwałkować na małe placki.

Mięso pokroić w kostkę, cebulę w kostkę, dodać przyprawy, margaryne i trochę wody, zrobić jak pierogi- skleić i pozawijać, posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem dodać trochę wody.

Układać na blasze do góry zawiniętą częścią, piec 25-30 min. / 200 st.

dodane na fotoforum:

agapal

agapal 2010-11-16

umm a co to za pyszności ?

Dzień dobry Jacku :)
przyjemnego dnia...

ariel2

ariel2 2010-11-16

A ja piję samą kawę,a ślinka cieknie ,pozdrawiam serdecznie rankiem.

pomoria

pomoria 2010-11-16

mmmm...widzę coś pysznego...:-)))

fukser

fukser 2010-11-16

Kusisz...

gatana

gatana 2010-11-16

Bardzo apetycznie wyglądają ,chyba się skuszę i zrobię...
Pozdrawiam i miłego dnia.

kropka7

kropka7 2010-11-16

Jadłam te pierożki ... nazywali je karaimkami..
podobno Karaimowie, którzy przybyli na Litwę
przywieźli przepis, a że Troki to kawałek
karaimskiej społeczności stało sie to
ich narodową potrawą z któą się utożsamiają :)))
... były przepyszne ...:)
pozdrawiam !

ulciaa

ulciaa 2010-11-16

Jak one apetycznie wyglądają:-)Pozdrawiam:-)

prelud

prelud 2010-11-17

Wyglądają niesamowicie:) A farszu się nie dusi?? Daje się surowy??

azurka

azurka 2010-11-26

i zapiekane w piekarniku............lubie potrawy z piekarnika;)) pozdrawiam:)

brrumm

brrumm 2012-11-07

... jadłam w oryginale, a teraz sprobuje wlasnej produkcji z Twojego przepisu - jesli nie bedzie smakowało mi ... znajdę Cię;))

mazur77

mazur77 2013-03-03

Jak to może samkować, skoro dodana margaryna. Tatarzy jej nie znali przeciez. Margaryna do nadzienia z mięsem - wszystko psuuje brrr...
Tnie sie karkowkę lub łopatkę i dodaje się dużo sloniny i cebuli. To puszcza sok w czasie pieczenia i to jest to

pawola

pawola 2015-05-02

Mam wlasnie gości z Wilna, przywieźli kibiny:)) pycha:)

dodaj komentarz

kolejne >