CZEREMCHÓWKA
Składniki:
1 kg owoców
0,5 kg cukru
1 l spirytusu 50%
Sposób wykonania:
Mocno dojrzałe owoce czeremchy umyć, dodać cukier i zalać spirytusem. Macerować w ciemnym miejscu 4-6 tygodni. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Nie można nalewki przetrzymywać dłużej z owocami, ze względu na uwalnianie się kwasu pruskiego.
Powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące.
Nalewka ma bardzo ciemny czarno granatowy kolor i posmak migdałowy, z lekką goryczką.
Można też dojrzałe owoce przetrzeć na ostrym sicie. Do uzyskanej miazgi dołożyć kilkanaście pestek i po dodaniu cukru zalać spirytusem.
Owoce zbierane z drzew rosnących w cieniu są bardziej gorzkie i mniej aromatyczne
grazia13 2008-09-12
piękna fotka i dzięki za przepis ;)
corii11 2008-09-12
:)))) warto wyprubować przepis:) pozdrawiam cieplutko życzę miłego wieczorku:))
wiikaa 2008-09-12
musi byc pycha)))
corii11 2008-09-15
*¸.¤*¨¨*¤. ......¸.¤*¨¨*¤. ......¸.¤*¨¨*¤.*
*(((((:*.......Witam cieplutko..........* :)))))*
*(((((:*.......pozdrawiam milutko......*:)))))*
*(((((:*.......słoneczne buziaki.........*:)))))*
*(((((:*......na cały dzionek taki.......*:)))))*
*¨*¤.¸¸.¤*........¨*¤.¸¸.¤*.......¨*¤.¸¸.¤*`*
dzień dobry:)))