Leśne owoce jesieni - czeremcha;

Leśne owoce jesieni - czeremcha;

CZEREMCHÓWKA

Składniki:
1 kg owoców
0,5 kg cukru
1 l spirytusu 50%

Sposób wykonania:
Mocno dojrzałe owoce czeremchy umyć, dodać cukier i zalać spirytusem. Macerować w ciemnym miejscu 4-6 tygodni. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Nie można nalewki przetrzymywać dłużej z owocami, ze względu na uwalnianie się kwasu pruskiego.
Powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące.

Nalewka ma bardzo ciemny czarno granatowy kolor i posmak migdałowy, z lekką goryczką.
Można też dojrzałe owoce przetrzeć na ostrym sicie. Do uzyskanej miazgi dołożyć kilkanaście pestek i po dodaniu cukru zalać spirytusem.
Owoce zbierane z drzew rosnących w cieniu są bardziej gorzkie i mniej aromatyczne

grazia13

grazia13 2008-09-12

piękna fotka i dzięki za przepis ;)

corii11

corii11 2008-09-12

:)))) warto wyprubować przepis:) pozdrawiam cieplutko życzę miłego wieczorku:))

wiikaa

wiikaa 2008-09-12

musi byc pycha)))

ewusia

ewusia 2008-09-13

Śliczne , delikatne owoce...:)

corii11

corii11 2008-09-15

*¸.¤*¨¨*¤. ......¸.¤*¨¨*¤. ......¸.¤*¨¨*¤.*
*(((((:*.......Witam cieplutko..........* :)))))*
*(((((:*.......pozdrawiam milutko......*:)))))*
*(((((:*.......słoneczne buziaki.........*:)))))*
*(((((:*......na cały dzionek taki.......*:)))))*
*¨*¤.¸¸.¤*........¨*¤.¸¸.¤*.......¨*¤.¸¸.¤*`*

dzień dobry:)))

dodaj komentarz

kolejne >