Podaję przepis może ktoś zechce wypróbować.
450 g szpinaku mrożonego i odcedzonego. 3 jaja, 1i 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/3 szklanki oleju,2 szklanki mąki krupczatki,2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 laska wanilii, 1/2 l śmietany 30 %, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 granat, orzechy
laskowe albo migdały.
Jaja zmiksować z cukrem, dodać do tego ziarenka wanilii, następnie olej i mąkę z proszkiem. Połączyć ze szpinakiem. Wylać do tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Z granatu wydobyć czerwone ziarenka.
Z ciasta odciąć wierzch i pokruszyć.
Na ciasto nałożyć bitą śmietanę, posypać okruchami i granatem i orzechami.
Przepis wykonała na ekranie Polsatu Ewa Wachowicz.
ela51 2015-03-25
I z granatem w roli głównej...ZACHWYCASZ...