Kaki, persymona, hebanek, szaron, hurma...

Kaki, persymona, hebanek, szaron, hurma...

Owoce kaki pochodzą ze wschodniej Azji i są najstarszym owocem uprawianym w Chinach Północnych, Korei Południowej i Japonii.
Smak owocu możemy porównać do brzoskwini lub moreli z lekkim dodatkiem wanilii.
W100 gramach owocu znajdziemy następujące witaminy:

• Witamina A: 267 µg,
• Witamina E: 0,8 mg,
• Witamina K: 10 µg,
• Niacyna: 0,4 mg,
• Witamina B5: 0,2 mg,
• Witamina B6: 0,1 mg,
• Biotyna: 0,3 µg,
• Witamina B9: 7,5 µg,
• Witamina C: 15 mg.

a także:

• Sód: 5 mg,
• Potas: 170 mg,
• Wapń: 8 mg,
• Magnez: 8 mg,
• Fosfor: 25 mg,
• Żelazo: 0,4 mg,
• Cynk: 0,1 mg,
• Miedź: 0,1 mg,
• Mangan: 0,4 mg,
• Jod: 1,8 µg.

(komentarze wyłączone)