ciacho

ciacho

Królewicz

Ciasto kruche:
30dag mąki
8dag cukru
2łyżki miodu
jajo
2łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka sody
15dag margaryny
Ciasto biszkoptowe:
5jaj
5łyżek cukru
5łyżek mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
16dag cukru
1litr mleka
2łyżki mąki pszennej
4łyżki mąki ziemniaczanej
2kostki masła lub margaryny
2cukry waniliowe
Polewa:
5dag kakao
3łyżki cukru
5dag masła
Wykonanie:
Ciasto kruche:wszystkie składniki połączyć,wyrobić ciasto,podzielić na dwie części
i oddzielnie je upiec.
Ciasto biszkoptowe:oddzielić żółtka od białek.Ubić białka na sztywną pianę,
pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku,wreszcie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem.
Upiec na złoty kolor.
Masa budyniowa:Mleko zagotować z cukrem i masłem,dodać mąkę wymieszaną z mlekiem
i ugotować budyń.
Na jedną część ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem.
Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugą częścią kruchego ciasta.Przygotować polewę i polać nią ciasto.

dodane na fotoforum:

magdabo

magdabo 2011-03-13

Pyszny - to coś dla mnie !!!

stasia8

stasia8 2011-03-13

O królewicza już bardzo dawno nie robiłam....a ciasto jest smaczne....

majka54

majka54 2011-03-13

Ale Ty zdolna i pracowita jestes, dzieci maja super mamę .

dodaj komentarz

kolejne >