Półksiężyce z lukrem... wypróbowałam nowy przepis przed świętami, ale jednak wole tamten... no i do lukru nie dodałam rumu bo dzieci je jedzą tylko olejek cytrynowy... dla zainteresowanych podaje przepis...
Tutaj jest ten co dzisiaj robiłam...
https://www.wielkiezarcie.com/recipe40015.html
A tutaj ten co na święta w tamtym roku...
PÓŁKSIĘŻYCE:
5jajek
20dkg masła
20dkg cukru kryształu
20dkg mąki krupczatki
2-3 łyżki kakao
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
żółtka +masło +cukier utrzećpotem dodać kolejno: mąka +proszek do pieczenia
+kakao + na końcu pianę ubitą z baiłek, delikatnie wymieszać. wylać na
wysmarowaną prostokątna blachę i piec ok40minut w 170stopniach
jak się piecze ciasto zrobić lukier:
20dkg cukru pudru(!!!)
2łyzki rumu 1 Łyżka gorącej wody
wszystko utrzeć na jednolitą masę- dać na upieczone ciasto lukier i jak jest
takie ciepłe wykrawać księżyce- wykrawam je bądź foremką, bądź szklanką...
trzymam je zawsze w metalowej puszce i są długo pyszniutkie
dodane na fotoforum:
lila08 2011-11-19
ooo...no to poszalałaś...a jak te księżyce,długo miękkie są?
wyglądają apetycznie...
beata3 2011-11-19
#############################################
Serdecznie pozdrawiam , buzialka zostawiam
Cudownego wieczorku i pięknej nocki
- życzy -BEATKA
magdabo 2011-11-19
O jej , jak ja uwielbiam takie ciacha , to ważne , że długo można trzymać i sobie pojadać ...
pozdrawiam milutko !