MĄŻ BYŁ BARDZO ZADOWOLONY:))
BUŁECZKI BYŁY RANO UPIECZONE...
https://www.garnek.pl/jania81/27441803/dzisiaj-rano-upieklam-buleczki
i domowej roboty pasztet...
2 piersi kurczaka
25 dag wątróbki kurzej
8 dag masła ( ok. 1/3 kostki)
1 łyżeczka majeranku
ok. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
sól - do smaku
kilka plastrów boczku
2 łyżki masła
olej do smażenia
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól - do gotowania kurczaka
Zagotować ok. 1 litra wody wraz z przyprawami. ( wody tyle, by przykrywała mięso - w zależności od wielkości filetów). Do gotującej się wody włożyć piersi kurczaka i ugotować do miękkości, ok. 25 min.
W tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości oleju wątróbkę, aż będzie złota. Wątróbkę zdjąć z patelni. Na tej samej patelni rozpuścić 1/3 kostki masła, uważając, by się nie przypaliło.
Usmażoną wątróbkę wraz z ugotowanym kurczakiem i majerankiem zemleć w malakserze. Nadal ucierając, wlewać pomału masło. Kiedy masa będzie już idealnie gładka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, po czym przełożyć pasztet do naczynia.
W celu przygotowywania polewy, która zapobiegnie obsychaniu pasztetu w lodówce i nada mu wyjątkowy smak, należy zrumienić na patelni na maśle pokrojony w drobną kostkę boczek.
Pasztet odstawić do lodówki do zastygnięcia.
dodane na fotoforum:
ania03 2014-02-14
nie dziwię się że był zadowolony..mój też miał niespodziankę:)ach te nasze chłopy aby tylko docenili nasze starania no nie?:)
magdabo 2014-02-14
Pomysłowo i romantycznie Aniu ... życzę samych serdeczności Walenynkowych !!!
Buziaczek dla Ciebie ode mnie ....