DROŻDŻOWE NOCNE:
1szkl.cukru
5dkg drożdży
3 rozbełtane jajka
1/2 szkl.oleju
1szkl.mleka letniego
rano następnego dnia:
1/2kg mąki pszennej
szczypta soli i kruszonka
Wieczorem,ja robiłam między 22-23,wszystkie składniki włożyć do miski .Zachować kolejność:na dno cukier,na to pokruszone drożdże,rozbełtane jajka,olej i mleko.Pozostawić na noc (nie wolno mieszać).Przykryć folią i zostawić do rana.Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki i szczyptę soli.Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się składników(ja mieszałam mikserem -delikatnie),wlać do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej odrobiną oleju i odstawić.Zrobić kruszonkę.W tym czasie ciasto trochę podrośnie.Włożyć do zimnego piekarnika-ważne! i piec ok.1 godz.w 170 stopni
rybka10 2014-07-22
ale apetyczne drożdżówki....a ja z połamaną nóżką siedzę.....tak mi brakuje pichcenia...pozdrawiam...Teresa
oliwkaa 2014-07-25
wow ale fajne Ci wyszły ...