z bitą śmietaną i wkładką bezową... później pokroje i zobaczę co to wyczarowałam...
Składniki
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia (użyć wysokiego naczynia bo szybko rośnie). Połączyć ubitą pianę z masą z żółtek i dodać mąkę. Piec w temp.peraturze 180 stopni około 25 min. Jeżeli chcemy uzyskać biszkopt ciemny dodajemy do ciasta 3 łyżki kakao.
wkładka bezowa:
3 żółtka
5 dag cukru
1 łyżeczka proszku dopieczenia
cukier waniliowy
10 dag mąki
7dag margaryny
Żółtka z cukrem i margaryną zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać.
Piane ubić z trzech białek z dodatkiem 1szkl. cukru.Wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi i piec 30 min w 180 stp. na pergaminie.
Masa
750 ml śmietany kremówki /30%/
3 śmietanki fix
2 łyżeczki cukru pudru /razem ubijamy/
1 galaretka brzoskwiniowa
1 puszka brzoskwiń
Wyłożyć :biszkopt, śmietana z galaretka i brzoskwiniami, placek, śmietana z galaretka i broskwiniami, śmietana,biszkopt
dekoracja wg własnego uznania
Smacznego...
dodane na fotoforum:
vesper5 2010-02-20
...przepięknie wygląda...:)))...witam, pozdrawiam i miłego dnia życzę :)))