https://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-slaskie/Wajecznica-smazylnica-czyli-jajecznica-po-cieszynsku
: Charakterystyczną potrawą przyrządzaną z okazji Zielonych Świąt była wajeczyna lub wajecznica, czyli jajecznica. Smażono ją gdzieś w wolnej przyrodzie, najczęściej pod lasem lub na łące nad rzeką czy koło potoka. Na smażenie jajecznicy wyruszali zazwyczaj gremialnie wszyscy domowi; nierzadko spotykało się tam kilku sąsiadujących z sobą rodzin. Jajecznicę przyrządzano na wędzonej słoninie z dodatkiem szczypiorku podawały gospodynie obecnym na dużych kromkach razowego chleba.
dodane na fotoforum:
lenka58 2014-06-09
Prosto, ale jakże smacznie. Świeże powietrze tylko zaostrzało apetyt. Dobrej nocy Elu:-)*
elza100 2014-06-09
O super tradycja była ...Smacznie wygląda ..Dobranoc Eluniu ,słodkich snów i udanego ,pogodnego całego tygodnia Ci życzę :-)
halik 2014-06-10
Wygląda bardzo apetycznie ... już wiem co zjem na śniadanko ... pogodnego i radosnego dnia Elu :)))
anyzarg 2014-06-10
Witam , zrobiłam sobie małą przerwę , bo jak widać na moim profili ciągle mam coś do tworzenia i mało mnie wtedy na garze . Ale dziś witam milutko i pozdrawiam cieplutko życząc miłego wtorku .
karin24 2014-06-10
smaczniutko u Ciebie kochana Elu
gruda49 2014-06-10
W ubiegłym roku, byliśmy częstowani „wajecznicą” przyrządzoną na wolnym powietrzu w Dolinie Zimnika. Właścicielka fermy kurzej z Jasienicy, zrobiła naszej grupie wspinaczkowej poczęstunek z okazji Zielonych Świątków. I dlatego wiem coś o tej pięknej tradycji na Śląsku Cieszyńskim.
(komentarze wyłączone)