Krakowski browar został założony został w 1840 roku przez szwajcarskiego przedsiębiorcę Rudolfa Jenny.
Był jednym z największych browarów w Galicji: w 1857 roku wyprodukowano w nim 15 tys. wiader piwa, tzn. prawie 185 tys. litrów.
W 1904 roku właścicielem browaru został baron Jan Götz-Okocimski , dzięki któremu
browar stał się jednym z największych
w Krakowie zakładów przemysłowych.
W 1938 roku na terenie browaru prowadziły produkcję trzy wydzielone zakłady: właściwy browar, przetwórnia słodu i fabryka sztucznego lodu.
W 1946 roku browar upaństwowiono.
Od połowy lat 50-tych do końca lat 80-tych zakład wielokrotnie modernizowano, likwidując przy tym dawne wyposażenie technologiczne.
Nieczynny dziś browar, przygotowywany do adaptacji (m.in. lofty), okazjonalnie jest miejscem wydarzeń kulturalnych.
henry 2009-10-10
a szkoda..... ile ciekawych iejsc odchodzi juz do historii......
MIłego weekendu... pozdrawiam...
milko 2009-10-10
Ja Okocim piłam 25 lat temu i był czymś nie do zdobycia w tamtejszym Zakopanem. :-)
jairena 2009-10-10
Piwa nie lubię a chwała włodarzom, iż zadbali o ten historyczny obiekt .
Warzyć piwa nie muszą , ale zważywszy na niedosyt kultury - ważne, iż są ważone tam słowa, by nie zwarzyły się (ugotowały) zwoje mózgowe :)
Kłaniam się Pani Przewodniczce po tych i tamtych czasach:)
jazkra 2009-10-10
Zważywszy na to , że ja piwa też nie lubię ,
zauważyć muszę , że przerobią go na "lofty" , zobaczymy ....
aannaj 2009-10-10
Myślę,że dobrze jest ,że budynek zostanie odrestaurowany i zaadoptowany ..... nie tracąc na swojej urodzie ... pomimo że ja lubię piwo ::)))) Pozdrawiam Jadziu serdecznie ::::)))
(komentarze wyłączone)