~~ bezglutenowy;-)))
~~ świetnie smakuje moczony w sosie lub świeżej oliwie;-)))
Przepisik ten polecam szczególnie osobom „obdarowanym” tą przypadłością; -)), bo jeśli chodzi o pieczywo bezglutenowe, to nawet nieźle smakuje, oczywiście najlepsze świeże hi hi …
Natomiast, jeśli ktoś nie musi w ten sposób się odżywiać, to lepsze jest pieczywo pszenne;-)))
~przepis pochodzi z książki "120 przepisów bezglutenowych"
Składniki:
• 200g mąki(koncentrat ciasta chlebowego bezglutenowego)
• 120g mąki(koncentrat mąki wieloziarnistej bezglutenowej)
• 40g mąki kukurydzianej
• 225ml wody
• 15g świeżych drożdży
• ½ łyżeczki soli
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• olej do wysmarowania stołu
• jajko do posmarowania chlebka
••• Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj oliwę i miód. Wsyp wszystkie rodzaje mąki i sól. Wymieszaj mieszadłami miksera i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stół posmarowany olejem. Jeszcze raz zagnieć ciasto. Zrób z niego wałek i potnij na 10 kawałków. Z każdego wałka uformuj palucha i ułóż w formie tak, by paluchy dzieliły centymetrowe odstępy. <Ja zrobiłam to w specjalnej blaszce i podzieliłam tylko na 6 części>. Odstaw ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięty chlebek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temp. 180*C około 30 min.
ragda 2012-01-05
~`@`~ Witaj serdecznie ~`@`~
Aby piękny sen
dzisiejszą noc Ci osłodził.
Aby to co było zmartwieniem,
wraz ze wschodem słońca odeszło w zapomnienie.
Aby dzień jutrzejszy
wszystko co złe wynagrodził...Dobranoc :)
beata3 2012-01-05
MIŁEJ SPOKOJNEJ NOCY ŻYCZĘ
elza58 2012-01-05
wygląda pyszniutko,Ty Joasiu zawsze coś ciekawego nam pokazujesz....miłego wieczoru życzę..........
(komentarze wyłączone)