• Składniki:
30 dag kapusty pekińskiej
jabłko
cebula
20 dag suszonych śliwek kalifornijskich
3 ząbki czosnku
ćwierć szklanki majonezu
2 łyżki śmietany
natka pietruszki
sok z cytryny
pieprz, sól
• Sposób przygotowania:
Owoce i warzywa umyć, osączyć. Wymieszać majonez ze śmietaną, dodać roztarty czosnek. Kapustę cienko poszatkować, w miarę krojenia dodawać do sosu. Śliwki wydrylować, pokroić w paski. Obrane jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę, połączyć wszystkie składniki, przyprawić, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
☺ ŻYCZĘ SMACZNEGO ☺
marcusx 2012-04-21
Faktycznie kapusta pekińska jest doskonałą bazą do świetnych surówek i to przez większą część roku. Bardzo często je robię i wypracowałem sobie kilka sposobów ich przyrządzania.
Zaletą jest prostota wykonania oraz możliwość uzyskania ciekawych i różnorodnych smaków w zależności od zestawu składników i przypraw użytych do konkretnej wersji.
Pozdrawiam!
(komentarze wyłączone)