Stygnie...

Stygnie...

elvie86

elvie86 2011-09-07

czy to chlebek?
jaki?

ewci1

ewci1 2011-09-07

Jaki wspanialy efekt:)))wyglada bardzo smakowicie:))
pozdrawiam wieczorkiem...

jokam

jokam 2011-09-07

Elvie, tak, to chlebek.
Przepis na niego wkleiła Nasza Koleżanka Ajch.
Mam nadzieję że nie pogniewa się, jeśli wkleję tu ten przepis...

Ewci, dziękuję i też mile pozdrawiam. :)))

jokam

jokam 2011-09-07

" To jest przepis dorotus76 z blogu Moje wypieki .Chleb piekłam 6 razy i zawsze wychodzi! 1kg maki krupczatki ,5dag świeżych drożdzy ,1 szklanka otrąb ,6 łyżek siemienia lnianego ,6 łyżek słoneczniku ,3 łyżki sezamu,2 łyżki dyni, 2łyżki soli ,2 łyżki cukru.1 litr ciepłej wody .Nie musisz dawać wszystkich ziaren ,możesz też zmienić proporcje .Składniki wymieszać ,wkruszyć drożdze i zalać ciepłą wodą .Wszystko wymieszać ręką -ciasto będzie lużne .Zostawić na 20 min w cieple .Potem wyłożyć na blaszkę (wysmarowaną olejem i otrębami ) -ja piekę w 25x30 .W blaszce trzymać ok 15-do 20 minut (mało urośnie i dobrze ) .Wstawić do nagrzanego piekarnika 230st -po 15 minutach zmniejszyć do 200 i piec 50-60 minut .Do piekarnika dobrze jest wstawić jakieś naczynie z wodą .Swieży ma twardawą skórkę i lekko się kruszy ale na 2-3 dzień to poezja."

menia39

menia39 2011-09-08

wyglada smakowicie

atrami

atrami 2011-09-08

rany, ależ on musi być smaczny!!
Nie no, muszę go upiec. No muszę po prostu :)

ajch3

ajch3 2011-09-08

Po wyjęciu z pieca mozna zaraz posmarować go wodą -będzie miał błyszczącą skórkę .

dodaj komentarz

kolejne >