I gotowe.

I gotowe.

jokam

jokam 2011-10-04

Aziu, imbir jest bardzo zdrowy, ale mocno w gardło gryzie.

Dla chętnych podaję cały przepis. Wyszukałam go na stronach "Bea w kuchni".

500g świeżego imbiru
800g cukru trzcinowego
1 litr wody
szczypta soli, ja używam tylko morską
Nie miałam takiej ilości składników, więc wszystkiego dałam 5 x mniej.

Imbir obrać i pokroić na cienkie (1,5-2mm) plasterki.
Przełożyć do rondelka z grubym dnem. Wlać tyle wody, aby przykryć imbir. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować 10 minut. Imbir odcedzić. Osoby które nie lubią mocnego imbirowego drapania, powinny czynność z obgotowywaniem powtórzyć. Czyli jeszcze raz do rondelka, zalać wodą i gotować kolejne 10 minut, a na koniec znowu odcedzić. Do tego samego rondla wrzucić obgotowane plasterki imbirowe, cukier ze szczyptą soli i świeżą wodę. Zagotować, zmniejszyć płomień do absolutnego minimum. Często mieszać, aby zapobiec przypaleniu. Gotować tak długo, aż syrop nabierze konsystencji ...

jokam

jokam 2011-10-04

Aziu, przepraszam! Niechcący skasowałam Twój wpis.

jokam

jokam 2011-10-04

c.d. ...ciekłego miodu.
Gdy gotowy przelać do słoja. Po wystygnięciu słój zakręcić i wstawić do lodówki. Można go tam przechowywać cały rok.
Dodawać do gorącej herbaty ( w razie przeziębienia) do ciast (w razie pieczenia) do kawy (w razie ochoty) albo zwyczajnie - łyżeczką prosto ze słoja. :D

dodaj komentarz

kolejne >