Obiad prosty, ale smaczny.
jokam 2012-03-05
Mistrzynią tych klusek była moja babcia. Niestety, nie nauczyłam się od niej. :( I przez całe dorosłe życie usiłuję zrobić podobne. Ale nie da się. Babcia nie miała dokładnego przepisu. Ilość mąki, mleka, wody zawsze na oko dobierała.
Moje proporcje są takie:
-2 szkl mąki
-2 jajka
-0,5 szkl mleka
-odrobina mineralnej gazowanej (ale zwykła kranówa też może być)
-olej (trochę do ciasta i sporo do wody)
-sól (tak jak olej - i do ciasta i do wody)
Wszystko połączyć na gładką masę. Ciasto powinno po wyrobieniu odklejać się od łyżki.
Zagotować sopory gar wody. Osolić i wlać olej.
Gdy już wrze, nabierać bokiem łyżki odrobinę ciasta i uderzając o brzeg gara wrzucać do wody. Im mocniejsze uderzenie, tym kluski zawijają się w ładniejszy "uśmiech". Za każdym razem, przed nabraniem ciasta, należy łyżkę moczyć we wrzątku, to zapewnia lepsze odrywanie się ciasta.
margoll 2012-03-05
Kluchy i schab pyszności i wspaniałości ale mnie najbardziej ślinka leci na tę zieleninę cudowną!!!!Moja babcia też takie kluchy robiła,tylko,że z moczonej długiej bułki,próbowałam je robić ale to nie to,wypróbuję Twoje!!!!Miłego dnia życzę:)
annorl1 2012-03-05
jak pysznie i kolorowo :)
zostało coś dla mnie :)