Jeszcze schabowy kurczakowy, odrobina ryżu i finito.

Jeszcze schabowy kurczakowy, odrobina ryżu i finito.

Obiad prosty, ale smaczny.

emmi1

emmi1 2012-03-05

te kluski mnie zaciekawiły, jak je robisz?

jokam

jokam 2012-03-05

Emmi, zaraz przepis i instrukcję dam. :)

atrami

atrami 2012-03-05

oooo, to tym bardziej :))

jokam

jokam 2012-03-05

Mistrzynią tych klusek była moja babcia. Niestety, nie nauczyłam się od niej. :( I przez całe dorosłe życie usiłuję zrobić podobne. Ale nie da się. Babcia nie miała dokładnego przepisu. Ilość mąki, mleka, wody zawsze na oko dobierała.

Moje proporcje są takie:

-2 szkl mąki
-2 jajka
-0,5 szkl mleka
-odrobina mineralnej gazowanej (ale zwykła kranówa też może być)
-olej (trochę do ciasta i sporo do wody)
-sól (tak jak olej - i do ciasta i do wody)

Wszystko połączyć na gładką masę. Ciasto powinno po wyrobieniu odklejać się od łyżki.
Zagotować sopory gar wody. Osolić i wlać olej.
Gdy już wrze, nabierać bokiem łyżki odrobinę ciasta i uderzając o brzeg gara wrzucać do wody. Im mocniejsze uderzenie, tym kluski zawijają się w ładniejszy "uśmiech". Za każdym razem, przed nabraniem ciasta, należy łyżkę moczyć we wrzątku, to zapewnia lepsze odrywanie się ciasta.

menia39

menia39 2012-03-05

proste zawsze jest najsmaczniejsze

margoll

margoll 2012-03-05

Kluchy i schab pyszności i wspaniałości ale mnie najbardziej ślinka leci na tę zieleninę cudowną!!!!Moja babcia też takie kluchy robiła,tylko,że z moczonej długiej bułki,próbowałam je robić ale to nie to,wypróbuję Twoje!!!!Miłego dnia życzę:)

jokam

jokam 2012-03-05

Margo, ale te moje są kiepską namiastką tych babcinych.... :(

annorl1

annorl1 2012-03-05

jak pysznie i kolorowo :)
zostało coś dla mnie :)

dodaj komentarz

kolejne >