Pomidorowa z ryżem. Jarska, rzecz jasna.

Pomidorowa z ryżem. Jarska, rzecz jasna.

-pomidory
-cebula
-jogurt grecki
-sól, cukier
-oliwa
-ryż/makaron
-bazylia/koperek

Do garnka wlałam troszkę oliwy, gdy już podgrzała się wrzuciłam pokrojone dwie cebule. Dodałam po szczypcie cukru oraz soli i pozwoliłam cebuli zezłocić się.

W tym czasie sparzyłam 1 kg pomidorów. Zdjęłam z nich skórę, pokroiłam dosyć grubo i wrzuciłam na podsmażoną cebulę. Całość dusiłam ok. godziny.

Następnie wszystko zblenderowałam, dolałam wodę, zagotowałam i doprawiłam do smaku solą oraz cukrem.

Po wyłączeniu gazu wlałam do jogurtu greckiego troszkę gorącej zupy i wymieszałam dokładnie, czynność tę powtórzyłam jeszcze dwa razy. Tak zahartowany jogurt wlałam do zupy.

Pomidorówkę podałam z osobno ugotowanym ryżem i świeżą bazylią.