Karkówka, u koleżanek podpatrzona.

Karkówka, u koleżanek podpatrzona.

Do wrzącej zalewy włożyć mięso, przykryć garnek pokrywką i gotować (na wolnym ogniu) ok. 15 minut.
Po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić karczek do dnia następnego.
Nazajutrz wyjąć mięso, zalewę doprowadzić do wrzenia, włożyć karczek i znowu gotować ok. 15 minut.
Czynności te powtarzamy przez kolejne trzy dni.

https://www.garnek.pl/ewaiza/26937169/karkowka

izolek

izolek 2013-10-16

Robię łopatkę, karczek czy schab podobnie (waga ok. 1,0 - 1,5 kg);
natarte przyprawami mięso leży przez noc w lodówce, włożyć do zalewy, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, wyłączyć, mięso zostaje w zalewie na 24 godziny w chłodnym miejscu, ponownie doprowadzić do wrzenia - gotować 5 minut, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Smaczne.

dodaj komentarz

kolejne >