Kurczakowe udka w cytrynie i ziołach.

Kurczakowe udka w cytrynie i ziołach.

-udka
-ziemniaki
-cebula
-czosnek
-pół cytryny
-olej
-sól
-złocista przyprawa do kurczaka
-zioła prowansalskie
-pieprz ziołowy (albo czarny, mielony)
-słodka papryka

Udka lekko posolić, polać olejem i wyciśniętym sokiem z połowy cytryny, posypać wszystkimi przyprawami i wymieszać.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, ale nie jest to konieczne i można do od razu przejść do pieczenia.
Mięso wyjąć z marynaty i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Ziemniaki (jeśli bardzo młode, to mogą być nieobrane!) pokroić w ćwiartki, wymieszać w pozostałej reszcie marynaty i ułożyć je na udkach.
Cebule też pokroić w ćwiartki, wymieszać w resztce marynaty i położyć na ziemniakach.
Czosnek pokroić, wrzucić na samą górę.
Naczynie żaroodporne szczelnie przykryć i wstawić do nagrzanego (180-200*) piekarnika na jakieś 1,5 godziny.
Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę, to dla ładniejszego zrumienienia.

ania03

ania03 2014-06-18

Ale u Cię wypasik normalnie:)ja dzis tylko schaboszczaki postukam..może ewentualnie jakis farszyk zrobię i zwinę to wtedy zrazik wyjdzie..hihi....re.cieszę się że opowieść podpasiła...żebyś poczytała ciąg dalszy na kafe to byś padła normalnie:)pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >