Roladki drobiowe.

Roladki drobiowe.

-podwójny filet z piersi kurczaka
-kilka suszonych śliwek
-kilka listków świeżej bazylii lub szałwii
-Złocista Przyprawa do Kurczaka \"Kamisa\"
-olej
-pieprz czarny mielony

Pierś przekroić na pół, a potem w poprzek każdej połówki tak, aby w sumie otrzymać cztery duże plastry.
Mięso rozbić dosyć cienko, posypać Złocistą Przyprawą do Kurczaka i odstawić (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Następnie na każdym plastrze mięsa położyć listek bazylii/szałwii, 2 suszone śliwki i zwinąć jak klasyczne rolady.
Na dno żaroodpornego naczynia wlać trochę oleju i układać (ciasno!) roladki. Można kilka suszonych śliwek wrzucić na wierzch, wtedy sos będzie miał ładny, zdecydowanie ciemniejszy kolor.
Na koniec mięso pokropić olejem, posypać zmielonym pieprzem, przykryć szczelnie pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180 - 200*C. Po 15 - 20 minutach zdjąć pokrywkę i tak trzymać roladki w piekarniku jeszcze ok. 20 - 25 minut.
Po tym czasie wyłączyć gaz, polać mięso odrobiną gorącej wody (koniecznie gorącej, bo od zimnej szklane naczynie pęknie!!) przykryć szczelnie pokrywką i zostawić jeszcze na kilka minut w stygnącym piekarniku.
Tak przygotowane zawijanki są smaczne i zdrowe.
My zjedliśmy je z kluskami na parze i słodko/kwaśną kapustą.
Niestety, nie zdążyłam sfocić! :P :P

maria57

maria57 2014-08-31

oj, szkoda że już zjedzone, wpadłabym na małe co-nieco

teresa9

teresa9 2014-08-31

Wyglądają smakowicie

wojci52

wojci52 2014-08-31

Chętnie bym się zaprosił - smakowicie wygląda...

lila08

lila08 2014-09-01

fajny sposób,robię ale troszkę inaczej ,wypróbuję ten...

dodaj komentarz

kolejne >