Suszone pomidory. Już piękne się zrobiły.

Suszone pomidory. Już piękne się zrobiły.

Korzystam z przepisu koleżanki Anulkaz:

\"Najlepsze do suszenia, są grube podłużne pomidory.
Pomidory umyć i dokładnie wytrzeć, pokroić na ćwiartki, wyciąć tylko mały biały kawałek przy ogonku. Ułożyć pomidory na suszarce do suszenia warzyw i owoców, bardzo ścisło koło siebie, posolić, jeżeli chcemy, żeby pomidorki były słodsze, możemy trochę posłodzić. Włączyć suszarkę i suszyć 30 min. Następnie posypać ziołami, włoskimi lub prowansalskimi i suszyć dalej. Ja dzisiaj użyłam nowych ziół toskańskich. Na dno wyparzonych słoiczków, dodać po ząbku pokrojonego czosnku, pół łyżeczki ziół, kawałek świeżego rozmarynu, wkładać suszone pomidory i zalać wrzącym olejem. Wlewać bardzo wolno, najlepiej rondelkiem z dziobkiem, żeby się nie poparzyć. Założyć nakrętki, dokręcić, dokładnie wytrzeć i odstawić do góry dnem, na 10 min.\"

anad60

anad60 2015-08-28

jak długo trwa cały proces suszenia ?

ofka63

ofka63 2015-08-28

Fajna sprawa, też musze spróbować ususzyć.

izolek

izolek 2015-08-28

Uwielbiam a Twoje wyglądają fajnie.

dodaj komentarz

kolejne >