- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 10 łyżeczek sezamu
Na suchej patelni uprażyć sól.
Zmniejszyć płomień, dodać sezam i jeszcze chwilę prażyć (kilka razy potrząsnąć patelnią) do momentu w którym ziarenka ładnie się zrumienią.
Wystudzić i lekko zblenderować.
Przesypać do szczelnego słoiczka.
Używać (np. zamiast soli) do wszystkiego!
Gamasio jest bardzo zdrowe, bo odkwasza organizm, likwiduje obrzęki, dostarcza wiele witamin i mikroelementów.
teresa9 2016-07-24
Na obrzęki to coś dla mnie. Będę musiała pomyśleć o takiej przyprawie. Pozdrawiam
razdwa3 2016-07-24
Ty zawsze wyszperasz jakieś "zdrowotności"... Fajnie... Spróbuję... :)
maria57 2016-07-24
sól himalajską mam,
po sezam jutro się wybiorę
natomiast od kilku miesięcy używam prażonego sezamu i po zblendowaniu na pastę smaruję na kanapki - pod wszystko
a najbardziej mi smakuje pod miód
o wartościach poczytaj tu:
http://vimed.pl/2011/11/dlaczego-warto-jesc-sezam/
zblendowany sezam jadam zamiast masła
przemiennie z pastą: z pietruszki, awokado, czosnku, soku z cytryny, oleju pychota i zdrowo