Gomasio, czyli japońska sól sezamowa.

Gomasio, czyli japońska sól sezamowa.

Wersja letnia, zawierająca zdecydowanie mniej soli:

-16 łyżeczek sezamu
-1 łyżeczka soli (morskiej, kamiennej lub himalajskiej)


Na suchej patelni prażymy sól.
Gdy jest już mocno rozgrzana (poznać to po zmianie koloru) wsypujemy sezam i zmniejszamy płomień.
Prażymy chwilkę (pamiętając, że przypalony sezam gorzknieje!) i gdy poczujemy miły sezamowy zapach wyłączamy gaz.
Odczekujemy aż mieszanina wystygnie i przesypujemy ją do naczynia, w którym będziemy blendować.
Dobrze jest nie przesypywać wszystkiego, a zostawić nieco soli z całymi nasionkami.
Po zblendowaniu połączyć obie mieszaniny i przesypać do szczelnego naczynia.

Wersja letnia -> 1 łyżeczka soli + 16 łyżeczek sezamu
Wersja zimowa -> 1 łyżeczka soli + 10 łyżeczek sezamu

anad60

anad60 2016-08-20

ciekawostka dla mnie....

astra40

astra40 2016-08-20

Fajny przepis:) Muszę spróbować:))

babcia1

babcia1 2016-08-20

koniecznie muszę zrobić!!

elle54

elle54 2016-08-21

Myślę, że wersje powinny być odwrotne, to znaczy że wersja letnia to
1 łyżka soli + 10 łyżek sezamu dlatego, że to właśnie latem możemy pozwolić sobie bezkarnie na więcej soli. W dni upalne sól zatrzymuje wodę w naszym organizmie. Pozdrawiam :)

jokam

jokam 2016-08-21

re: też o tym myślałam... bo przecież latem powinno się, właśnie przy pomocy soli, uzupełniać wypocone mikroelementy... jednak stara japońska szkoła mówi wyraźnie:
"Ilość użytej soli w stosunku do nasion powinna wahać się w przedziale: 1:8 do 1:16. Zależy to od pory roku, pogody, temperatury, ale także od naszego wieku, konstytucji i kondycji psychofizycznej oraz codziennej aktywności.
Na przykład: latem, gdy przeważają wysokie temperatury (pierwiastek jang), dajemy mniej soli, która jako produkt spożywczy jest również jang.
Jesienią i zimą natomiast zwiększamy ilość soli, ponieważ te pory roku mają przewagę pierwiastka jin (zimno). Zatem więc, sporządzamy gomasio latem w stosunku 1:12, a nawet 1:16, a zimą 1:8, maksymalnie 1:10. "

izolek

izolek 2016-08-21

Sól spożywamy nie tylko w gomasio.
Robię cały czas ale ubijam w moździerzu.

iwatoja

iwatoja 2016-08-28

Ciekawe. Nie znałam tego. Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam:)))

dodaj komentarz

kolejne >